Jouw favorieten

Bekijk alle

HET LAND
Canada is een land dat voor iedereen wat te bieden heeft. Prachtige natuurgebieden, avontuurlijke activiteiten, cultuur en historie, kleine dorpjes en grote metropolen en lekker eten. In Canada vind je bijzondere natuur, een goede infrastructuur en veel rust en ruimte om van te genieten. Canada is met een oppervlakte van 10 miljoen vierkante kilometer na Rusland het grootste land ter wereld. Canada heeft kustlijnen aan de Atlantische, Stille en Arctische Oceaan en omvat het grootste gedeelte van het noordelijk deel van het Noord Amerikaanse Continent. Het aantal inwoners is slechts 32 miljoen en de grootste bevolkingspopulaties zijn geconcentreerd langs de Canadese grens met de Verenigde Staten. Canada is verdeeld in 10 provincies en 3 zogenaamde territories.  De provincies zijn: Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland & Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec en Saskatchewan. De 3 territories zijn: North West Territories, Nunavut en Yukon Territory. Canada kent maar liefst 6 tijdzones. Van het meest zuidelijke punt van Canada, Pelee Island in Lake Erie, naar het meest noordelijke punt, Cape Columbia op Ellesmere Island,  is een afstand van 4600 km. Vanaf Cape Columbia is het nog slechts 800 km naar de Noordpool! Van het meest oostelijke punt van Canada, Cape Spear in Newfoundland, naar het meest westelijke punt, de grens tussen Yukon en Alaska, is een afstand van 5500 km. Opmerkelijk is de enorme hap uit de kustlijn bij Hudson Bay, genoemd naar de beroemde Engelse ontdekkingsreiziger Henry Hudson. Dit vormt een enorme binnenzee van ruim 637.000 vierkante kilometer. Samen met de Verenigde Staten deelt Canada de Great Lakes, welke samen het grootste zoetwaterreservoir van de wereld vormen. Tot slot wordt Canada gekenmerkt door de spectaculaire bergketens in het Westen van het land.

 
REISINFORMATIE 
Vanuit Nederland is Canada het gemakkelijkste te bereiken per vliegtuig. In Oost Canada zijn de meest gebruikte aanvlieghavens Toronto, Montreal, Quebec en Halifax. Vanuit Toronto bereik je ook gemakkelijk bestemmingen in Centraal Canada. In West Canada kan je aanvliegen op Calgary, Edmonton of Vancouver. Noord Canada bereik je via de luchthavens Whitehorse en Yellowknife. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Canada aanbieden zoals KLM, Air Canada, Air Transat (voordelige chartermaatschappij) en Icelandair. 
 
TIJDSVERSCHIL
Canada kent maar liefst 6 tijdzones. Alberta en de BC Rockies kennen Mountain Standard Time. De rest van British Columbia en Yukon zitten op de Pacific Standard Time. Saskatchewan & Manitoba kennen Central Standard Time. Het grootste gedeelte van Ontario heeft Eastern Standard Time en dat geldt ook voor de provincie Quebec. New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island en Labrador hebben Atlantic Standard Time. Newfoundland heeft weer een aparte tijdzone, Newfoundland Standard Time, en loopt 30 minuten voor op Eastern Standard Time. The North West Territories hebben de Mountain Standard Time. Nunavut heeft 3 tijdzones, Eastern Standard Time, Central Standard Time en Mountain Standard Time. Wat je moet onthouden is dat het in Canada altijd vroeger is dan in Nederland en dat het naar het westen toe steeds vroeger wordt en naar het oosten steeds later.   

– Newfoundland Time: 4,5 uur vroeger

– Atlantic Time: 5 uur vroeger

– Eastern Time: 6 uur vroeger

– Central Time: 7 uur vroeger

– Mountain Time: 8 uur vroeger

– Pacific Time: 9 uur vroeger


PASPOORT
Voor Canada heb je een paspoort nodig dat geldig is tot na je verblijf in Canada. Een visum is nodig als je van plan bent langer dan 6 maanden in het land te verblijven.
  
VALUTA
De valuta in Canada is de Canadese dollar, die is onderverdeeld in 100 dollarcent (CAD 1.00 = ca. € 0,66 , koers september 2018). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met je bank- of giropas kan je bij bankautomaten (ATM’s) geld opnemen.  
 
TAAL
Engels en Frans zijn de officiële talen. Frans wordt voornamelijk gesproken in de provincie Quebec, New Brunswick, delen van Noord- en Oost-Ontario en de hoofdstad van Canada, Ottawa. In de noordelijke Canadese provincies worden ook nog veel inheemse talen gesproken. 
 
ELEKTRICITEIT
De netspanning in Canada is 110 volt. Let op of je elektrische apparaten kunnen worden omgeschakeld van 220 naar 110 volt. Europese stekkers passen niet op Canadese stopcontacten, neem daarom een universele adapter mee.
 
MOBIEL TELEFONEREN
Je kunt je eigen mobiele telefoon, mits met tri-band, afstemmen op het lokale netwerk. In de bewoonde gebieden heb je een goed bereik met je mobiele telefoon, 
in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.
 
KLIMAAT & TEMPERATUUR
Vanwege de reusachtige omvang van Canada zijn er grote klimaatverschillen tussen de regio’s. Het zuidelijkste punt van Canada, Point Pelee in Ontario, ligt op dezelfde breedtegraad als het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Daar staat tegenover dat het Canadese noorden tot ver in het Arctisch gebied reikt. Aan de kust en bij de grote meren zijn de winters zachter en de zomers koeler dan in het binnenland. In veel gebieden kan het ’s winters bitter koud zijn. In British Columbia zijn de zomers en winters zacht, in herfst en winter valt er vaak veel regen. In de Rocky Mountains en op de prairies zijn de zomers mooi maar kort, de winters lang en koud. Quebec en Ontario hebben lange, zachte lentes, maar hete zomers. Dat geldt ook voor Atlantisch Canada, maar daar is het weer doorgaans zeer onvoorspelbaar.  
  
BESTE REISTIJD 
Het mooiste weer tref je in de maanden juli en augustus, maar dan is het ook het drukst. In de berggebieden is het ook druk in het skiseizoen van december tot maart. Het hoge noorden is alleen in juli en augustus aangenaam als de grond ontdooit en de temperaturen boven nul uitkomen. Zuid Oost Canada is goed te bereizen in de zomer, maar het mooist in het voorjaar en de herfst als de kleuren veranderen. Newfoundland & Labrador kennen extreme temperaturen, in Ontario en Quebec is het ’s zomers vochtig en heet, ’s winters koud met veel sneeuw. Heel wat bezienswaardigheden en attractieparken zijn geopend tussen half mei en begin september.
 
AUTORIJDEN
Een Nederlands B-rijbewijs dat minstens 1 jaar oud is, is geldig in Canada, mits de eigenaar minstens 21 jaar oud is (soms 25 jaar!). Ook een internationaal rijbewijs is geldig, alleen samen met een nationaal rijbewijs. Rijden onder invloed is verboden evenals geopende drank in de auto te hebben. Canada heeft over het algemeen een zeer goede infrastructuur en er wordt hard gewerkt om deze piekfijn te houden. In het noorden van Canada kan je slechtere wegen aantreffen vanwege de extreme temperaturen. Deze gebieden zijn vooral in de winter slechter bereikbaar.

NATUURPARKEN

Canada kent vele nationale en provinciale parken. Voor de toegang tot nationale parken moet entree betaald worden, de provinciale parken zijn gratis. Indien je meerdere nationale parken bezoekt, is een "National Parks of Canada"-pas voordelig. De parken hebben een bezoekerscentrum waar gratis kaarten en allerlei informatie wordt verstrekt. Ook worden er films over het park vertoond en exposities gehouden.
 

BEREN

In de Canadese natuur loop je de kans een beer tegen te komen, hoewel die kans klein is. Als voorzorgsmaatregel geldt, laat geen eten of afval achter bij tent, auto of camper en maak geluid als je wandelt. Mocht je met een beer worden geconfronteerd, schreeuw niet en ren niet weg, klim niet in een boom (dat kan een beer beter), blijf rustig, praat met lage stem en probeer de beer af te leiden.

ETEN & DRINKEN

Canada kent veel typische streekgerechten, van Franse taartjes en pasteitjes in Quebec tot zalmschotels in British Columbia. Vanwege het multiculturele karakter van het land kan je, met name in grotere plaatsen, tal van etnische keukens uitproberen. Canada heeft 2 belangrijke wijn producerende gebieden, de Okanagan Valley in British Columbia en de streek langs het Niagara schiereiland in Zuid-Ontario. De bekendste biermerken zijn Labatt Blue en Molson Canadian.


ACCOMMODATIE

Canada heeft een uitgebreid aanbod aan accommodaties in de vorm van hotels, motels, lodges, bed & breakfasts en campings.


FOOIEN

De lonen zijn in Canada relatief laag en personeel is vaak op fooien aangewezen. In restaurants en bars is de rekening exclusief bedieningsgeld. Een fooi van 15% bovenop het eindbedrag is gebruikelijk. Ook taxichauffeurs krijgen tot 15% fooi.


Klik hier voor West Canada
Klik hier voor Vancouver & Vancouver Island
Klik hier voor Oost Canada: Ontario & Quebec

Klik hier voor Atlantic Canada: Nova Scotia, New Brunswick & Newfoundland

Klik hier voor Centraal Canada: Saskatchewan & Manitoba

Klik hier voor Noord Canada: Yukon & North West Territories